Dne 25. května se v Karlových Varech uskutečnilo České zemské kolo pěvecké soutěže Zpěváček 2019, do kterého postoupili vítězové krajských kol z celých Čech. Finále se uskutečnilo v hotelu Imperial, starobylé majestátní budově, která je jednou z dominant Varů. Další místa lázeňského města si mohli účastníci díky péči organizátorů prohlédnout s průvodcem v rámci bohatého doprovodného programu. 

Z jihlavského krajského kola jeli  reprezentovat Horácko Šimon Štrajt ze SZUŠ Blansko, Viktorie Opatrná z Dřeváčku Jihlava, Magdalena Jarolímková ze souboru Kvítek z Telče a Aneta Jágrová z Drahánku Blansko. 

Při dopoledních zkouškách doprovázel děti Orchestr lidových nástrojů Plzeňského kraje, při soutěži, po vylosování pořadí, děti zazpívaly jednu píseň v doprovodu orchestru vedeného Daliborem Bártem a jednu a cappella. Vystoupení dětí hodnotila porota ve složení: předseda Lubomír Tyllner (Akademie věd Praha), Olga Češková (DAMU), Zdeněk Vejvoda (Akademie věd Praha), Michaela Vondráčková (Český rozhlas Plzeň) a Petr Hájek (Jablonec n. N.). Jejich úloha –  vybrat 10 nejlepších zpěváčků do celostátního kola, které se uskuteční 22.června v Divadle Radost v Brně – byla doslova nezáviděníhodná. Jaká byla však naše radost, když jsme se dozvěděli, že se do výběru dostali zástupci z Horácka, Magdalenka, Viktorka a jako náhradník Šimon!

Čtyři zpěváčci, mezi nimi i Magda a Viktorka, se zúčastní velkého koncertu na Mezinárodním folklorním festivalu ve Strážnici 28. až 30. června. Byly rozdány také Cena hejtmana Karlovarského kraje, Cena primátorky města Karlovy Vary a zajištěno natáčení v Českém rozhlase Plzeň. 

Na závěr proběhl koncert pětadvacetičlenného Orchestru lidových nástrojů s jeho sólisty a vystoupení dětského folklorního souboru Dyleň z Karlových Varů.

  • Zlatý český Zpěváček 2019 – 1. místo – Vendula Šmejkalová – Sezimovo Ústí
  • Stříbrný český Zpěváček 2019 – 2. místo – Magdalena Jarolímková – Olšany
  • Bronzový český Zpěváček 2019  –  3. místo – Viktorie Opatrná – Jihlava